Produïda per Antena 3 Films i New Atlantis s’estrena aquesta nit i demà dimarts la segona part a la graella d'Antena 3 a les 22.30 hores- «El castigo». Es tracta d'una minisèrie -dividida en dues parts- dirigida per Daniel Calparsoro qui també és l'autor del guió. Aquesta història està basada en fets reals i narra l'existència d'un programa educatiu de dubtosa legalitat a què es van veure sotmesos cinc adolescents conflictius, tenint en compte que els seus pares no coneixen l'abast de les mesures que es prenen per «reeducar-los».La línia argumental de «El Castigo» explica la història de cinc joves difícils que són reclutats en una granja abandonada sota la supervisió de tres tutors que els obliguen a acatar un dur règim de treball i explotació. L'únic objectiu d'aquests joves serà escapar del seu particular Guantánamo.
Els personatges d'Alejandro, Simona, Hugo, Eva i Rubén, un grup d'adolescents que ronda els 16 anys, estan interpretats per Guillermo Barrientos («A tortas con la vida, Ana y los 7» i «El Comissario»), Miriam Giovanelli, Joel Gómez, Esmeralda Moya («Círculo rojo») i Oscar Sinela, respectivament.
Els protagonistes són joves violents, autoritaris, que no compleixen amb les normes i que els seus pares es veuen incapaços de controlar-los. És el que els experts han batejat com a «síndrome de l'emperador» -nens tirans que maltracten els seus pares- i el sofreixen moltes parelles que han perdut el control sobre els seus fills. Per a aquests pares, que busquen desesperadament solucions, va sorgir fa alguna cosa més de dues dècades la iniciativa que ell s'enviï als seus fills a vaixells-escola per navegar a vela pel mar (Alemanya) o a residències perdudes a la selva (Jamaica) on són sotmesos a un estricte tractament. Una altra modalitat és la militar, que sembla la favorita dels pares nord-americans i que inclou l'emmanillar els adolescents i obligar-los a marxes de desenes de quilòmetres sota el sol.
A Espanya l'existència d'aquest tipus de centres es va conèixer fa poc més d'un any a través d'una notícia que va ocupar les portades de la premsa nacional. Un jove suís de 14 anys va ser trobat deambulant per l'estació de Figueras (Girona), amb signes evidents d'haver estat maltractat. El jove va explicar que s'havia escapat d'una masia en Sant Llorenç de la Muga (Girona) al costat d'altres adolescents on va dir que els engabiaven i maltractaven. El centre estava regentat pel suís Armin Markus, un mecànic nòmada sense feina estable; la italiana Lorena E. Batista i el francès Raymond Nicot. La granja, que pertanyia a l'organització suïssa «Time Out», rebia subvencions estatals suïsses.Sobre aquest cas concret es va inspirar Daniel Calparsoro per escriure el guió de «El Castigo».
1 opinions:
Vaig veure la minisèrie i he de dir que em va defraudar molt. He trobat el ritme poc encertat. Realment calien 2 capítols per contar aquesta història?
A més, em sembla molt bé que l'argument estigue basat en fets reals, i això li dóna molt de poder a la narració. Però a banda d'això, poca cosa més. El final, sobretot, em va semblar una mica pobre. Crec que en general, el que m'ha passat és que m'esperava més, i la desil·lusió m'ha fet aquest efecte ^^"
Això sí, em va fer molta gràcia el moment final aquell insirat descaradament (per no dir copiat) d'una altra escena de la Taronja Mecànica.
En resum, molt de bombo i platillo per una producció com una altra.
Publica un comentari a l'entrada