RESUM DE LA PRIMERA SEMIFINAL EUROVISIO 2008

Ahir a la nit només vaig posar el resultat, estava bastant cansat i tenia més coses de televisió per veure, però ara al matí, més tranquil, faig el resum de les 19 actuacions de la nit. Un any més Andorra ha quedat fora de la competició.

1. MONTENEGRO
Stefan Filipovic apareix sobre l'escenari amb alguna cosa de nerviosisme reflectit a la cara però ràpidament es calma i ens ofereix el millor que pot treure d'un tema com a aquest. Camisa blanca, pantaló de cuir i samarreta negra. Canta realment bé i està acompanyat per quatre noies vestides també amb cuir. Els efectes lluminosos fan ressaltar l'actuació, girant sobre l'escenari.


2. ISRAEL
Segons la meva opinió la millor actuació de tota la nit. Boaz fa una entrada preciosa amb aquesta veu tan característica. Molt atractiu amb samarreta sense mànigues color gris metal·litzat i pantaló de vestir a joc. Realment emociona. Cinc nois de negre fan ressaltar l'actuació fent el cor i la coreografia simple però efectiva. Fons de tons vermells i taronges. El pont que ens porta cap al final de la cançó i el final han estat impressionants.




3. ESTONIANA
Assistim a la pitjor actuació de la nit. M'entretinc fixant-me en el fons d'escenari, molt bonic. Apareixen les ballarines portant les banderes d'Estònia, Sèrbia, Alemanya i Finlàndia. Suposo que per demanar vots. El ventilador gairebé li vola el perruquí al primer cantant. Apareixen elements d'atrezzo estranys com un tros de pastís dibuixat en una cartolina o una ceba. Apareix també un piano que no s'utilitza. Em sembla una presa de pèl de tema. Esbroncada general.


4. MOLDÀVIA
Geta Burlacu m'ha despistat ja que segons articles que havia lleigit deien que és la típica cançó per escoltar en un cafè bar relaxadament. Ella apareix sobre un sofà blanc, dempeus. L'acompanya un noi assegut davant del sofà. Sona a “Presuntos Implicados”. Ella porta un osset de peluix entre els seus braços. No hi ha res que hagi destacat del tema.

5. SAN MARINO
Debut del grup Miodio per al principat. D'estètica negra, nota habitual de la nit. Una noia voleteja donant girs sobre l'escenari. Sona molt bé la música en directe però el tema es fa llarg i avorrit. Canten bé en directe. A destacar els efectes de llum.


6. BÈLGICA
Ishtar ho intenta de nou amb un llenguatge imaginari. "De conte de fades" ho defineix Uribarri. Ella va vestida de xupa xup de maduixa amb nata. La resta de components, ho endevineu? Efectivament, de negre. Escenari amb un dibuix de línies blanques sobre fons negre. Apareixen cinc instrumentistes que porten violí, flauta travessera, violoncel, guitarra.. Simpàtica actuació. Molt aplaudida.


7. AZERBAITJAN
Un altre país debutant. Segons Uribarri utilitzen un estil rock òpera oferint una posada en escena protagonitzades pel bé i el mal. Assistim a un enfrontament efectiu entre Elmur & Samir. L'escenografia i vestuari, molt bé. Acompanya un joc de llums que el tema fa ressaltar i utilitzen boira sobre l'escenari. La posada en escena és original i el foc envolta l'escenari, com a fons. Utilitzen els efectes pirotècnics que ajuden a viure una autèntica festa sobre l'escenari. Molt bon final. La sorpresa positiva de la nit.


8. ESLOVÈNIA
Miss Eslovènia 2001 és molt volguda al seu país i dóna nom a una marca de roba interior que te pr nom "El somni de Rebeka", segons ens comenta Uribarri. Comença dins d'una espècie de gàbia i Rebeka és il·luminada per un focus que il·lumina de verd. Ritme molt pop i l'acompanyen dos ballarins amb cuir. Utilitza efecte ventilador i apareix molt atractiva. Vocalment algunes errades. Posada en escena que recorda una escena de dominació, amb molt cuir.


9. NORUEGA
Maria Haukaas apareix sota un escenari d'estrelles grogues amb fons blau. Molt segura de si mateixa, es contorneja amb sensualitat acompanyada de tres coristes que vesteixen de blau. Simpàtica, impecable i vocalment molt bé. Em fa passar una bona estona. Utilitza ventilador. Molt bonic el joc de mans per acompanyar la tornada. El final de la cançó guanya en intensitat.


10. POLÒNIA
Isis Gee apareix en escena amb un vestit blau cel amb cua. Molt bronzejada. Acompanyada per un cor de quatre instrumentistes, que vesteixen de blanc. Vocalment molt bé. Molt atractiva. El fons d'escenari està dominat pel blau. Sona a tema de Celine Dion. Piano de cua sobre l'escenari. M'agrada però ha perdut alguna cosa d'intensitat respecte a assaigs que s’havien pogut veure per You tube.

11. IRLANDA
Sorpresa al principi de tema perquè el so és molt diferent del que hem vist en els assaigs. Il·luminació molt colorista i animada per les dues ballarines i els dos follets que acompanyen al gall dindi Dustin. Hi ha continu moviment sobre l'escenari. Colors molt irlandesos, verds i blancs. Fins i tot en el color d'ombra d'ulls de les coristes. L'escenari llueix molt durant l’actuació. Molts xiulets al final de la cançó.





12. ANDORRA
Aparició espectacular de Gisela vestida a tall de princesa de conte futurista, lluint un cosset metàl·lic i tutú de volants a joc. El fons d'escenari simula un camp de flors. Porta el cabell llarg i arrissada, coronada per una espècie d'elm. Les quatre ballarines que l'acompanyen van de blanc, enribetades d'ornaments daurats. Vocalment Gisela està bé. Encara que per la intensitat de la cançó la posada en escena és lenta. El final del tema s'ha vist espatllat per un acoblament rar entre el cor i Gisela. Final estrany. Tema molt aplaudit.




13. BOSNIANA & HERCEGOVINA
Més que una actuació de festival de la cançó sembla una obra de teatre en la qual apareixen quatre núvies vestides de blanc, dues d'elles en la tercera edat i fent ganxet. La cantant que acompanya Laka estenent roba i lluint una faldilla en vol amb pomes. La tornada guanya molta intensitat i destaca la vitalitat que desprèn la cançó. Un cant a l'amor.


14. ARMÈNIAApareix Sirusho molt atractiva i em recorda a Mónica Cruz (la germana de Pé). Vesteix senzilla però molt atractiva amb un vestit curt de serrells, blanc i gris. El tema comença molt bé, controlant la veu. La posada en escena és eficaç. Els tres nois, que vesteixen de negre, fan una coreografia original i senzilla. Només un però: un petit error vocal al final.


15. PAÏSOS BAIXOS A Holanda sempre li passa igual en els últims anys. Ens ofereix qualitat però no obté èxit. Sobre l'escenari apareix projectada una làmpada blanca de braços. Ella i els dos ballarins vesteixen de negre. Tornada molt contagiosa. Ells ballen molt bé i ella canta molt bé. Molt segura de si mateixa, simpàtica. Tocs àrabs que afegeixen atractiu a la cançó. Una pena que no hagi passat.


16. FINLÀNDIABanda de rock amb bo directe, potent, contundent i que ressalta els millors moments amb efectes pirotècnics. Podem veure més cuir sobre l'escenari. Utilitzen l'efecte boira sobre l'escenari, tècnica molt recurrent en aquest tipus de bandes. Il·luminació en vermell, blanc i negre. Ventiladors. Vocalment, impecables, molt bé. Final contundent.





17. ROMANIA
Tres minuts de màgia en un escenari de cel estavellat. Veus impecables tant de Vlad com de Nicoletta. Ella ens sorprèn amb més cuir, si cap. El cor de tres noies que acompanya també van de negre, per variar. Canten compassats per portar-nos a un final espectacular.


18. RÚSSIA
Dima Bilan apareix vestit de blanc, ajagut sobre l'escenari i després assegut. Sap com utilitzar les càmeres i sap que Eurovisió és un espectacle de televisió. Domina veu, mirada i moviments. Sap el que és la televisió. Ho fa molt bé. Està descalç. L'acompanyen un patinador ros i un violinista. Utilitza també la tècnica del ventilador. Per captar més vots si cap, es descorda la camisa deixant el tors a l'aire. Molt aplaudit.


19. GRÈCIA
La parella guanyadora del concurs al millor petó precedeix l'actuació de Kalomira, que es mou a ritme de Shakira o Beyoncé. Apareix dalt d'una barra subjectada pels seus tres ballarins. Vestida de rosa i ells amb vestit i sense corbata. Molt atractiva. Els ballarins ens ofereixen un salt mortal. En el moment que es desplega el cor, Kalomira es desprèn de part del seu vestit per deixar veure un corsé de pedres incrustades. El tema es fa una mica repetitiu però ens anima la música, la remenada de malucs i el son de la música tradicional grega. Aquesta vegada el ventilador no l'agafa per sorpresa. Molt aplaudida. Tema que anima molt la nit.






En resum, no hem assistit a grans sorpreses en aquesta primera semifinal. Les sorpreses es reserven per a la segona. Tampoc no sabem, de moment, quin és el tema rescatat pel jurat. Una estrebada d'orelles per a Uribarri per acomiadar-se abans de conèixer el nom de l'últim país que passava a la final: Noruega. Ai, aquestes presses no són bones conselleres. I a sobre se’l notava feliç quan deia que “El Pavo Dustin al corral”.

Related Posts with Thumbnails