La SGAE planteja un cànon extra per a 'permetre' l'intercanvi d'arxius

No es que sigui un tema estrictament televisiu, però degut a que hi ha molta gent que segueix alguns espais televisius a través de descàrregues per Internet, pot interessar una mica.

Un institut d'estudis vinculat a la SGAE ha publicat un llibre en el qual s'estudia el fenomen de les xarxes P2P. Després de reconèixer que qui les usen no cometen delicte algun i que el dret a la privacitat impedeix espiar-les, es conclou amb diverses alternatives per a tractar el fenomen, entre les quals estaria la imposició d'una nova taxa que s'afegiria al cànon digital.
El llibre es diu “El intercambio de obras protegidas a través de las plataformas peer-to-peer” i està escrit per Rafael Sánchez Aristi, professor titular de Dret Civil en la Universitat Rei Juan Carlos; el butlletí de desembre de 2007 de l'Institut de Dret d'Autor publica un article amb un interessant resum de les seves principals tesis.Entre les seves conclusions destacar que amb la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, no és legal el intercanvi d'arxius a causa de que perquè pogués considerar-se com un ús legítim del dret de còpia privada els usuaris haurien de tenir accés legal a l'obra, és a dir, posseir una còpia comprada del fitxer compartit. No obstant, no seria un delicte amb rellevància penal, sinó només un il·lícit civil. Tampoc veu clar l'autor que puguin ser perseguits penalment els responsables de pàgines web amb enllaços per a descarregar continguts protegits.Pel que fa a les solucions que troba Aristi, la primera seria la de canviar la legislació perquè aquest intercanvi tingui el mateix estatus que la còpia privada. També estudia la possibilitat que les societats de gestió de drets d'autor atorguin llicències d'ús a particulars i operadors de xarxes P2P a canvi d'una remuneració, opció per la qual sembla decantar-se. Però també inclou la possibilitat d'instaurar un nou cànon, similar al de còpia privada, per a compensar les "pèrdues" dels posseïdors.L’ Institut de Dret d'Autor és una entitat vinculada a la SGAE el president de la qual, Antonio Delgado, va ser conseller legal de la SGAE i membre de la Comissió Ministerial que va elaborar l'Avantprojecte de la Llei de la Propietat Intel·lectual de 1987. Va ser en la presentació de la primera publicació d'aquest institut on Teddy Bautista va encunyar la memorable definició del cànon: "concepció humanista del dret d'autor". Donat aquesta relació, que podria considerar-se similar a la qual manté la FAES amb el PP o la Fundació Alternatives amb el PSOE, cap témer-se que les conclusions d'aquest estudi siguin tingudes molt en compte per part de la directiva de la SGAE.

2 opinions:

Jordi Pinyol ha dit...

QUE CABRONS !!!

Jobove - Reus ha dit...

gràcies pel post, sempre es bo estar enterats, de totes formes un servidor com el dimoniet.

QUE CABRONS !!!!

Related Posts with Thumbnails